Gecombineerde opgave
Goedendag,
Vol goede moed zijn we begonnen met de gecombineerde opgave. Er zijn weer een aantal wijzigingen, dus het is weer even opletten. Het is weer moeilijker om de punten biodiversiteit te halen. Er zijn ook twee subsidie potten open.
Zonder de verlengde weidegang is het moeilijk om de punten voor biodiversiteit te halen. Bomen/bosjes tellen leuk mee. Bufferstroken met kruiden leverden vorig jaar flink wat punten op, maar dat is dit jaar veel minder. De eco-regeling precisie gewasbescherming is wel interessant om de punten te halen.
Of u doet helemaal niks en dan valt u in basis. Brons, zilver en goud is leuk, maar goed boeren is platinum.
Subsidie
Een interessante subsidie is open. Zie de link. Voor Zuid-Holland sluit die op 17 maart, voor Utrecht is het 31 maart. U kunt subsidie krijgen voor bijvoorbeeld mestscheiders, mulchers, inwerken groenbemesters, windmolens, voorzieningen voor weidegang. Hieronder de link.
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/productieve-investeringen-groen-blauw-en-dierenwelzijn
Verbod blijvend grasland op veen scheuren naar bouwland
Dit is een nieuwe regel. Op blijvend grasland op veengrond mag u geen mais of andere teelten zetten. Het moet gras blijven. Tijdelijk grasland mag u wel weer bouwland maken. U mag wel scheuren voor graslandvernieuwing.
Ganzenschade op natuurland
Er is een rechtszaak geweest rondom ganzenschade op natuurland, deze is gewonnen door de boeren. Als je land heb van staatsbosbeheer of natuurmonumenten, dan kunt u daar gewoon ganzenschade op melden.
Blijvend grasland
Er kan een verbod komen op het scheuren van blijvend grasland wanneer het areaal teveel zakt. In 2024 zaten we nog boven de doelstelling. Maar ik vermoed wel dat het areaal blijvend grasland zal gaan zakken de komende jaren.
UMDL subsidie
De provincie Utrecht stelt de UMDL weer open, dat is een uitbetaling gebaseerd op basis van de kpi’s. Het is relatief eenvoudig om mee te doen, de kringloopwijzer opsturen en 2 dagdelen een cursus volgen. Een gemiddeld bedrijf vangt dan ongeveeer 1500 euro. Hoe extensiever hoe meer. Aanmelden kan vanaf 1 januari, er is beperkt ruimte en wie het eerst komt het eerst maalt.
Graslandteller loopt door op ANLB-pakketten
Als u een ANLB-pakket had, dan was er een uitzondering op dat het blijvend grasland wordt. Die uitzondering is afgeschaft per 2025. De teller loopt nu door en het perceel wordt dan een keer blijvend grasland.
Wijziging GLB
De pot was overschreden afgelopen jaar. Wat ze van het jaar gedaan hebben is het moeilijker maken om de punten biodiversiteit te halen en de basisbetaling is verder naar beneden gezet. Er komt waarschijnlijk geen extra geld wanneer het budget overschreven wordt. Dan volgt er een korting op de uitbetaling.
Punten biodiversiteit
De punten voor biodiversiteit zijn verlaagd op bufferstroken met kruiden en houtige elementen. Dat maakt het wat moeilijker om deze te halen.
Verlengde weidegang
Dit dit weer gemeld te worden bij Qlip > https://aanmelden.qlip.nl
Dit jaar dent u minimaal 2 uur per dag te weiden tussen 6 uur in de ochtend en 10 uur in de avond, beginnend uiterlijk 15 mei, met maximaal 5 melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel.
Niet genoeg punten > geen geld
Dit blijft opletten. Als u niet genoeg punten heeft voor de 5 onderdelen. Dan valt u automatisch terug naar het niveau van basis. Dus eerst de punten berekenen en dan pas geld gaan tellen.
Eco-regelingen
Welke eco-regelingen er zijn, wat de waarde is en hoeveel punten dit geeft. Daarvoor verwijs ik naar de website van de RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb-2024/eco-regeling/eco-activiteiten.
De meest gebruikte zijn langjarig grasland voor blijvend grasland, dan is volvelds spuiten verboden. Kruidenrijk grasland voor natuurland. Groenbedekking op bouwland als er afgelopen najaar een groenbemester is ingezaaid en die van het voorjaar ondergewerkt wordt zonder te spuiten.
En met een bufferstrook van 3 meter voor bloemetjes haal je soms de punten voor biodiversiteit.
Meer loonwerkers hebben dit jaar machines voor precisie gewasbescherming, die is ook wel interessant. Let op dat de machine daadwerkelijk taakkaarten uit kan draaien, dit is een verplichting.
Er zijn ook nog andere mogelijkheden, kijk dan even in de lijst. Dat is voor elk bedrijf weer anders.
Nutrienten verontreinigd gebied
De gebruiksnorm voor NV-gebieden is met 20% verlaagd. Als u aan derogatie meedoet, moet u een vanggewas telen na de mais.
Zandgrond > rustgewas in 2023 t/m 2027
Als u zandgrond heeft. Dan moet u in de periode van 2023 t/m 2027 een keer een rustgewas als hoofdteelt telen. Er is een kaartlaag in ‘mijn percelen’ waarop u kunt wanneer er voor het laatst een rustgewas geteeld is. Een korte teelt waar op 1 september een onbemest vanggewas erin zit, dat telt ook mee. Gras, tarwe, luzerne zijn voorbeelden van rustgewassen.
Stappenplan invullen gecombineerde opgave:
Stap 1: Percelen controleren en alles goed zetten.
Stap 2: Controleren bufferstroken en watertype. Is dit niet goed, dan een opmerking plaatsen bij de waterloop in ‘mijn percelen’ en vergeet niet om de voorgestelde oppervlakte in de applicatie percelen op te hogen.
Stap 3: Beginnen met invullen van de gecombineerde opgave.
Stap 4a: Percelen invullen. Let op dat als u het niet met de intekening van RVO eens bent of met de bufferstrook. Dan wel de oppervlakte handmatig aanpassen.
Stap 4b: Een eventuele voor- of nateelt opgeven.
Stap 4c: De eco-regelingen invullen. Let op dat u geen perceel mist. Sommige regelingen kan je stapelen, anderen niet.
Stap 4d: De fosfaatdifferentatie correct invullen
Stap 5: Uitslag punten nalezen. Heeft u genoeg punten voor alles? Zo niet, dan krijgt u ook geen geld, dan valt u terug naar basis.
Stap 5: De ecoregelingen uitslag nalezen. Als u aan ANLB mee doet, dan rekent het systeem het niet goed uit. Dus let op, handmatig narekenen en bekijken waar u in valt. Als u het niet bevalt, dan wordt bedenken wat beter kan.
Stap 6: De rest invullen en de opgave indienen.
Eerlijk gezegd, zijn er nog regels of nuances waar u op dient te letten, ik heb de hoofdmoot behandeld. Maar het is teveel om alles op te noemen. Kijk ook op de website van de RVO voor meer uitleg. Mocht u er niet uitkomen of als u vragen heeft, kunt u mij contacteren.
Met vriendelijke groeten,
Bertel Kon
06-38420265
bertel@konagrarischadvies.nl
Kon Agrarisch Advies