Nieuws

Hierbij de laatste nieuwsbrief:

Goedendag,

 

Vol goede moed zijn we begonnen met de gecombineerde opgave. Er zijn weer een aantal wijzigingen, dus het is weer even opletten. Het is weer moeilijker om de punten biodiversiteit te halen. Er zijn ook twee subsidie potten open.

 

Zonder de verlengde weidegang is het moeilijk om de punten voor biodiversiteit te halen. Bomen/bosjes tellen leuk mee. Bufferstroken met kruiden leverden vorig jaar flink wat punten op, maar dat is dit jaar veel minder. De eco-regeling precisie gewasbescherming is wel interessant om de punten te halen.

Of u doet helemaal niks en dan valt u in basis. Brons, zilver en goud is leuk, maar goed boeren is platinum.

 

Subsidie

Een interessante subsidie is open. Zie de link. Voor Zuid-Holland sluit die op 17 maart, voor Utrecht is het 31 maart. U kunt subsidie krijgen voor bijvoorbeeld mestscheiders, mulchers, inwerken groenbemesters, windmolens, voorzieningen voor weidegang. Hieronder de link.

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/productieve-investeringen-groen-blauw-en-dierenwelzijn

 

Verbod blijvend grasland op veen scheuren naar bouwland

Dit is een nieuwe regel. Op blijvend grasland op veengrond mag u geen mais of andere teelten zetten. Het moet gras blijven. Tijdelijk grasland mag u wel weer bouwland maken. U mag wel scheuren voor graslandvernieuwing.

 

Ganzenschade op natuurland

Er is een rechtszaak geweest rondom ganzenschade op natuurland, deze is gewonnen door de boeren. Als je land heb van staatsbosbeheer of natuurmonumenten, dan kunt u daar gewoon ganzenschade op melden.

 

Blijvend grasland

Er kan een verbod komen op het scheuren van blijvend grasland wanneer het areaal teveel zakt. In 2024 zaten we nog boven de doelstelling. Maar ik vermoed wel dat het areaal blijvend grasland zal gaan zakken de komende jaren.

 

UMDL subsidie

De provincie Utrecht stelt de UMDL weer open, dat is een uitbetaling gebaseerd op basis van de kpi’s. Het is relatief eenvoudig om mee te doen, de kringloopwijzer opsturen en 2 dagdelen een cursus volgen. Een gemiddeld bedrijf vangt dan ongeveeer 1500 euro. Hoe extensiever hoe meer. Aanmelden kan vanaf 1 januari, er is beperkt ruimte en wie het eerst komt het eerst maalt.

 

Graslandteller loopt door op ANLB-pakketten

Als u een ANLB-pakket had, dan was er een uitzondering op dat het blijvend grasland wordt. Die uitzondering is afgeschaft per 2025. De teller loopt nu door en het perceel wordt dan een keer blijvend grasland.

 

Wijziging GLB

De pot was overschreden afgelopen jaar. Wat ze van het jaar gedaan hebben is het moeilijker maken om de punten biodiversiteit te halen en de basisbetaling is verder naar beneden gezet. Er komt waarschijnlijk geen extra geld wanneer het budget overschreven wordt. Dan volgt er een korting op de uitbetaling.

 

Punten biodiversiteit

De punten voor biodiversiteit zijn verlaagd op bufferstroken met kruiden en houtige elementen. Dat maakt het wat moeilijker om deze te halen.

 

Verlengde weidegang

Dit dit weer gemeld te worden bij Qlip > https://aanmelden.qlip.nl

Dit jaar dent u minimaal 2 uur per dag te weiden tussen 6 uur in de ochtend en 10 uur in de avond, beginnend uiterlijk 15 mei, met maximaal 5 melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel.

 

Niet genoeg punten > geen geld

Dit blijft opletten. Als u niet genoeg punten heeft voor de 5 onderdelen. Dan valt u automatisch terug naar het niveau van basis. Dus eerst de punten berekenen en dan pas geld gaan tellen.

 

Eco-regelingen

Welke eco-regelingen er zijn, wat de waarde is en hoeveel punten dit geeft. Daarvoor verwijs ik naar de website van de RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb-2024/eco-regeling/eco-activiteiten.

De meest gebruikte zijn langjarig grasland voor blijvend grasland, dan is volvelds spuiten verboden. Kruidenrijk grasland voor natuurland. Groenbedekking op bouwland als er afgelopen najaar een groenbemester is ingezaaid en die van het voorjaar ondergewerkt wordt zonder te spuiten.

En met een bufferstrook van 3 meter voor bloemetjes haal je soms de punten voor biodiversiteit.

Meer loonwerkers hebben dit jaar machines voor precisie gewasbescherming, die is ook wel interessant. Let op dat de machine daadwerkelijk taakkaarten uit kan draaien, dit is een verplichting.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden, kijk dan even in de lijst. Dat is voor elk bedrijf weer anders.

 

Nutrienten verontreinigd gebied

De gebruiksnorm voor NV-gebieden is met 20% verlaagd. Als u aan derogatie meedoet, moet u een vanggewas telen na de mais.

 

Zandgrond > rustgewas in 2023 t/m 2027

Als u zandgrond heeft. Dan moet u in de periode van 2023 t/m 2027 een keer een rustgewas als hoofdteelt telen. Er is een kaartlaag in ‘mijn percelen’ waarop u kunt wanneer er voor het laatst een rustgewas geteeld is. Een korte teelt waar op 1 september een onbemest vanggewas erin zit, dat telt ook mee. Gras, tarwe, luzerne zijn voorbeelden van rustgewassen.

 

Stappenplan invullen gecombineerde opgave:

Stap 1: Percelen controleren en alles goed zetten.

Stap 2: Controleren bufferstroken en watertype. Is dit niet goed, dan een opmerking plaatsen bij de waterloop in ‘mijn percelen’ en vergeet niet om de voorgestelde oppervlakte in de applicatie percelen op te hogen.

Stap 3: Beginnen met invullen van de gecombineerde opgave.

Stap 4a: Percelen invullen. Let op dat als u het niet met de intekening van RVO eens bent of met de bufferstrook. Dan wel de oppervlakte handmatig aanpassen.

Stap 4b: Een eventuele voor- of nateelt opgeven.

Stap 4c: De eco-regelingen invullen. Let op dat u geen perceel mist. Sommige regelingen kan je stapelen, anderen niet.

Stap 4d: De fosfaatdifferentatie correct invullen

Stap 5: Uitslag punten nalezen. Heeft u genoeg punten voor alles? Zo niet, dan krijgt u ook geen geld, dan valt u terug naar basis.

Stap 5: De ecoregelingen uitslag nalezen. Als u aan ANLB mee doet, dan rekent het systeem het niet goed uit. Dus let op, handmatig narekenen en bekijken waar u in valt. Als u het niet bevalt, dan wordt bedenken wat beter kan.

Stap 6: De rest invullen en de opgave indienen.

 

Eerlijk gezegd, zijn er nog regels of nuances waar u op dient te letten, ik heb de hoofdmoot behandeld. Maar het is teveel om alles op te noemen. Kijk ook op de website van de RVO voor meer uitleg. Mocht u er niet uitkomen of als u vragen heeft, kunt u mij contacteren.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Bertel Kon

06-38420265

bertel@konagrarischadvies.nl

Kon Agrarisch Advies

 

 

 

Goedendag,

 

Ondertussen is het weer tijd om de GLB-aanvraag definitief te maken. Dat doet u door de gecombineerde opgave weer opnieuw in te dienen. Hieronder de tips.

Tevens let op, u dient een vanggewas in te zaaien na de maisteelt als u in een NV-gebied zit.

 

Aanvraag GLB

Eerst is het van belang om te kijken of alle gegevens nog kloppen met de opgave van het afgelopen jaar. Heeft u de mais ingezaaid waar het ingevuld is? Zo niet, dan even corrigeren.

Vul ook de vanggewassen correct in.

 

Heeft u volvelds onkruidbestrijding gedaan of grasland gescheurd, dan voldoet u niet meer aan de eis van de eco-regeling langjarig grasland en kruidenrijk grasland. Als u grasland scheurt, dan krijgt u een korting van 50 kg N/ha op de kunstmestruimte. Dat even in het bemestingsplan verwerken.

Controleer of u netjes aan de eisen rest van de ingevulde eco-regelingen voldaan heeft.

 

Vanggewas na de mais in NB-gebied

Dit is nieuw van het jaar. Het was altijd al zo op zandgrond, maar nu ook op derogatiebedrijven met klei/veengronden in een NV-gebied. Dan bent u verplicht om een vanggewas in te zaaien na de mais.

 

Bemestingsplan

Dit is ook een mooi moment om het bemestingsplan bij te werken. Zet alvast alle kunstmest erin. Denk aan de kunstmest van de loonwerker bij het mais zaaien of vloeibare kunstmest.

Zijn er genoeg fosfaatrechten of is er nog tekort? Is er nog een mestverwerkingsplicht.

Staan alle mesttransporten netjes gemeld in RVO?

 

Kringloopwijer

Kijk ook even of al het voer automatisch ingelezen wordt. Dat maakt het makkelijker om straks de kringloopwijzer in te vullen.

 

Fosfaatrechten, afroming 2025 wordt 30%

Zoals het er nu uitziet wordt de afroming van de fosfaatrechten in 2025 omhoog gezet naar 30%. Gelukkig heeft Wiersma de pijn voor de melkveesector wel verlaagd ten opzichte van het plan van Adema. Bij Adema zou de melkveesector bijna 12% moeten krimpen, bij Wiersma is het een paar procent geworden en moeten de varkens en kippen sector verder krimpen.

Nederland loopt achter op de CO2 doelen en ook op methaanreductie, krimp van de veestapel is een makkelijke oplossing. Dat bemoeilijkt ook een eventuele nieuwe derogatie.

 

Subsidie behoud grasland, de-minimis steun verhoogd?

De de-minimis steun is gelimiteerd op 20.000 euro per bedrijf. Dat wordt hopelijk omhoog gezet. Maar als u nu al daar tegen aan loopt. Maak dan bezwaar op de beschikking van de subsidie behoud grasland. Dan is er tenminste een lopend juridisch traject. Mocht het plafond verhoogd worden, dan kunt u misschien alsnog het extra geld krijgen over dit jaar. Doet u het niet, dan stemt u ermee in.

 

Succes met het invullen. Bij vragen weet u mij te bereiken.

 

Bertel Kon

Kon Agrarisch Advies

06-38420265

bertel@konagrarischadvies.nl

 

Goedendag,

 

Even een update van de ontwikkelingen in de agrarische sector. De subsidie vestigingssteun jonge landbouwers en subsidie behoud grasland zijn open. En het bemestingsplan updaten kan ook geen kwaad.

 

Vacature

Allereerst wil ik even melden dat ik weer een vacature voor een mestboekhouding adviseur heb. We blijven maar groeien en per boer wordt het ook steeds meer werk. Voor de gouden tip loof ik een beloning van 250 euro uit.

 

Subsidie behoud grasland bij afbouw derogatie

Deze kan ondertussen aangevraagd worden. Grofweg diegene die derogatie hebben komen in aanmerking voor deze subsidie. Gelukkig is het niet meer ‘wie het eerst komt het eerst maalt’. Wel even opletten dat de de-minimis regels gelden, u kunt hooguit 20 duizend euro in 3 jaar ontvangen. De ontvangen de-minimis gelden dient u op te geven bij deze aanvraag, dus minimaal het bedrag dat u vorig jaar ontvangen heeft.

 

Vestigingssteun jonge landbouwers

Als u onder de 40 jaar bent en in 2023 of 2024 het bedrijf overgenomen heeft, kunt u waarschijnlijk een aanvraag doen voor deze subsidie. Dat is 80.000 euro per bedrijf. Let op, aanvragen kan tot 2 augustus.

 

Wijziging in het bouwplan?

Als u een wijziging heeft in het bouwplan vanwege de vele regen. Dan kunt u de gecombineerde opgave wijzigen naar de nieuwe situatie. Let wel even op hoe u dan uitkomt met de eco-regelingen. Als een klasse zakt, dan kunt u een overmachtsituatie indienen bij de RVO.

 

Bemestingsplan updaten

Het is nu eind juli. Het wordt tijd om te gaan rekenen of u al genoeg mest afgevoerd heeft. Of dat u wellicht nog wat kunt aanvoeren. Maak het bemestingsplan even up to date. Let op dat u niet per ongeluk de oppervlakte van de bufferstroken meeneemt in de mestplaatsingsruimte. Dit gaat niet automatisch in CRV mineraal of Agrovision.

 

Mest op natuurland

Vergeet uw vaste mest op natuurland niet te boeken. Dat moet via e-cert. U bent dan zelf de leverancier, vervoerder en afnemer.

 

Opvallende zaken

Wij merken dat Qlip de weidegang aan het controleren is, vanwege de eco-regeling verlengde weidegang.

De nVWA is druk bezig met derogatiecontroles van het jaar 2024.

De RVO is bezig met controles van daadwerkelijk landgebruik. Die vragen per brief/e-mail pachtcontracten op.

 

Goedendag,

 

Vol goede moed zijn wij al volle bak bezig met de gecombineerde opgave. Er zijn namelijk een tweetal wijzigingen die ervoor zorgen dat het meer denkwerk en planning is van het jaar. De weidegang eis is namelijk naar 1500 uur gezet (aanmelden bij Qlip tevens) en de biodiversiteitpunten zijn omhoog gezet naar 1 punt of 1,5 punt per hectare. Dat is dus moeilijker te halen.

 

Zonder de verlengde weidegang is het moeilijk om de punten voor biodiversiteit te halen. Bomen/bosjes tellen leuk mee. Als u die niet voldoende heeft, dan kunt u denken aan het inzaaien van bufferstroken, dat levert mooi wat punten op.

Of u doet helemaal niks en dan valt u in basis. Brons, zilver en goud is leuk, maar goed boeren is platinum.

 

Wijziging GLB

De pot was overschreden afgelopen jaar. Wat ze van het jaar gedaan hebben is de eisen rondom weidegang strakker leggen en de basisbetaling naar beneden gezet naar 171 euro en dan hoopt de RVO uit te komen met het geld. Als de pot overschreden wordt, volgt er wel een korting dit jaar. Er komt waarschijnlijk geen extra geld.

Dit laat zien dat als wij als boeren meer doen, ze toch de eisen strenger maken. Want het budget is het budget. Meer doen voor hetzelfde geld dus. Oftewel een sigaar uit eigen doos.

 

Een positieve wijziging is dat bij sloten die altijd droog staan, er geen bufferstrook geldt.

 

Verlengde weidegang > 1.500 uur > aanmelden bij Qlip van te voren

Let op, dit is strenger gezet naar 1.500 uur. Dat is flink wat, met een maximum van 5 koeien per hectare beweidbare huiskavel. Dat is dus best streng en een hoop boeren zullen hier niet meer aan willen voldoen. De aanmelding gescheid niet alleen bij de RVO, maar ook bij Qlip. De uren tellen pas na de melding bij Qlip en moet op 15 oktober gehaald zijn. Dus op tijd bij Qlip dit melden en netjes de 179 euro betalen > https://aanmelden.qlip.nl

 

Niet genoeg punten > geen geld

Dit is even opletten. Als u niet genoeg punten heeft voor de 5 onderdelen. Dan valt u automatisch terug naar het niveau van basis. Sommige boeren gaan hier zekers mee in de mist, die verwachten dan dat ze op brons of zilver zitten en dan valt het vies tegen. Dus eerst kijken hoe of je de punten kan verdienen. En dan pas geld gaan tellen.

 

Eco-regelingen

Welke eco-regelingen er zijn, wat de waarde is en hoeveel punten dit geeft. Daarvoor verwijs ik naar de website van de RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb-2024/eco-regeling/eco-activiteiten.

De meest gebruikte zijn langjarig grasland voor blijvend grasland, dan is volvelds spuiten verboden. Kruidenrijk grasland voor natuurland. Groenbedekking op bouwland als er afgelopen najaar een groenbemester is ingezaaid en die van het voorjaar ondergewerkt wordt zonder te spuiten.

En met een bufferstrook van 3 meter voor bloemetjes haal je vaak de punten voor biodiversiteit.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden, kijk dan even in de lijst. Dat is voor elk bedrijf weer anders.

 

Nutrienten verontreinigd gebied > vanggewas

Daar is het verplicht om een vanggewas uiterlijk 1 oktober in te zaaien. Tevens mag er minder kunstmest op en de norm binnen derogatie is 210 kg N.

 

Geen derogatie > 4% braak?

Als u minder dan 75% grasland heeft, dan is er de 4% braak eis. Echter deze wordt gewijzigd en milder gemaakt. De preciese uitwerking laat nog op zich wachten, de RVO weet het ook nog niet. Hopelijk is die in te vullen met vanggewassen.

 

Zandgrond > rustgewas in 2023 t/m 2027

Als u zandgrond heeft. Dan moet u in de periode van 2023 t/m 2027 een keer een rustgewas als hoofdteelt telen. Een korte groenteteelt waar op 1 september een onbemest vanggewas erin zit, dat telt ook mee. Gras, tarwe, luzerne zijn voorbeelden van rustgewassen.

 

Gewasrotatie

Dat is redelijk simpel in te vullen. Een vanggewas telt ook als rotatie. Met 75% grasland bent u hier van vrijgesteld.

 

Bomen tellen

Het is van de zotte, maar we doen het maar. Als je geen verlengde weidegang heb, dan is het lastig om de punten te halen voor biodiversiteit. Dan is het dus ook de bomen opgeven en alle bosjes, dat geeft punten namelijk.

 

Derogatie vrije zones

In grondwaterbeschermingsgebied, natura 2000 en of binnen 250 meter van een stikstofgevoelig natura 2000 gebied vervalt de derogatie. Hier is een kaartlaag voor in ‘mijn percelen’.

 

Stappenplan invullen gecombineerde opgave:

Stap 1: Percelen controleren en alles goed zetten.

Stap 2: Controleren bufferstroken en watertype. Is dit niet goed, dan een opmerking plaatsen bij de waterloop in ‘mijn percelen’ en ook aanvinken dat je het er niet mee eens bent in de gecombineerde opgave. Op 2 plekken dus.

Stap 3: Beginnen met invullen van de gecombineerde opgave. Er zijn gelukkig veel minder vragen.

Stap 4a: Percelen invullen. Let op dat als u het niet met de intekening van RVO eens bent of met de bufferstrook. Dan wel de oppervlakte handmatig aanpassen.

Stap 4b: Een eventuele voor- of nateelt opgeven.

Stap 4c: De eco-regelingen invullen. Let op dat u geen perceel mist. Sommige regelingen kan je stapelen, anderen niet.

Stap 4d: De fosfaatdifferentatie correct invullen

Stap 5: Uitslag punten nalezen. Heeft u genoeg punten voor alles? Zo niet, dan krijgt u ook geen geld, dan valt u terug naar basis.

Stap 5: De ecoregelingen uitslag nalezen. Als u aan ANLB mee doet, dan rekent het systeem het niet goed uit. Dus let op, handmatig narekenen en bekijken waar u in valt. Als u het niet bevalt, dan wordt bedenken wat beter kan.

Stap 6: De rest invullen en de opgave indienen.

 

Eerlijk gezegd, zijn er nog regels of nuances waar u op dient te letten, ik heb de hoofdmoot behandeld. Maar het is teveel om alles op te noemen. Kijk ook op de website van de RVO voor meer uitleg. Mocht u er niet uitkomen of als u vragen heeft, kunt u mij contacteren.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Bertel Kon

06-38420265

bertel@konagrarischadvies.nl

Kon Agrarisch Advies

 

Goedendag,

 

Wat speelt er op het moment? Denkt u aan de GLB aanvraag, fosfaatrechten en VVO’s om te regelen voor het einde van het jaar? Controleer ook de mest transporten goed.

 

GLB aanvraag

Tot 30 november heeft u de tijd om de GLB aanvraag definitief te maken. U doet hiermee de aanvraag voor de uitbetaling. Als u dit niet doet, krijgt u geen geld. Nogal belangrijk dus.

 

Het is niet heel moeilijk. U controleert in de gecombineerde of de eco-regelingen gehaald zijn, zo niet dan haalt u deze er even uit. Voor melkveehouders is het vooral even de eco-regeling ‘langjarig grasland’ eruit halen als u dit land gescheurd of volvelds gespoten heeft. Ook de verlengde weidegang t/m 30 september zullen de meeste wel gehaald hebben. Voor akkerbouwers ook even de rest van eco-regelingen bekijken of u die gehaald heeft.

Even controleren of u nog in dezelfde klasse valt en dan kunt u de gecombineerde opgave versturen. Dat is het.

 

Vul gelijk even de nateelt in op bouwland. Zandboeren hebben dit natuurlijk al gedaan. Voor de kleiboeren dit ook even doen in verband met de eco-regeling groenbedekking voor volgend jaar.

 

Uitbetaling GLB

Lekker dan, de hectarepremie wordt verlaagd doordat het budget overschreden is. Dit hadden wij van het voorjaar al voorspeld, teveel boeren komen uit in zilver of goud. De RVO wil in december een voorschot uitbetalen en van het voorjaar de rest.

 

Mest transporten goed gemeld?

Wij zien toch dat boeren moeite gehad hebben met het nieuwe e-cert systeem. Controleer goed of alle mest transporten in RVO staan. Ga naar mijn.rvo.nl en dan naar transporten mest en dan de datum op 1 januari zetten en laden. Zo niet, kijk dan in e-cert of daar iets mis gegaan is. Staat daar ook niks, dan kunt u nog een namelding doen.

Mest afvoeren, betalen en dan niet meenemen in de mestboekhouding is een duur foutje. Let op dat niet elke adviseur van elk bedrijf dit goed controleert of navraagt. Controleer het echt specifiek.

 

Fosfaatrechten

Ondertussen zitten we half november. Dus even controleren of u voldoende fosfaatrechten heeft is wel verstandig. Let op met de melkproductiestaffel. Wij merken dat de fosfaatplanner het vaak overschat, dat er nog hard gemolken wordt aan het einde van het jaar. Maar met een grove eerste snede kuil en blauwtong valt het niet mee. Kijk vooral naar wat u nog verwacht te melken en wat u tot nu toe gemolken heeft.

 

Wij bemiddelen volop in fosfaatrechten. Dus als u nog over heeft of wat nodig heeft, geef me maar een seintje.

 

Bufferstroken in bemestingsplan

Let op dat de perceelsgrootte ingeladen in CRV mineraal of Agrovision vaak de oppervlakte is inclusief bufferstrook. Dit komt omdat de RVO die gegevens niet verstuurd. Heeft u de bufferstroken op grasland niet apart ingetekend (doen wij niet, veels te veel werk en is niet verplicht), dan rekent u met teveel hectares in het bemestingsplan voor de bemestbare oppervlakte. Maak daar een correctie voor. Let op dat dit ook geldt voor de kunstmestruimte en de mestverwerkingsplicht. U kunt in uw gecombineerde opgave zien wat de oppervlakte voor de mest is.

 

Mestverwerkingsplicht

Als u een mestverwerkingsplicht heeft, dan even opletten of u nog VVO’s moet kopen. Als u een bex-voordeel verwacht, dan kunt u beter alvast een bex maken. Dan heeft u wellicht helemaal geen VVO’s nodig. Als u de mestverwerkingsplicht al heeft ingevuld met RMO contracten, dan is dat natuurlijk helemaal prima.

 

Overig

- Kijk even of al het voer automatisch binnen komt in de kringloopwijzer. Zo niet, heeft u Join-Data wel betaald en de machtigingen geaccepteerd? Of de klantnummers van de toeleverancier er even inzetten. Alpuro laadt bij niemand in, die geven alle data in december wel door.

- Er zijn veel derogatiecontroles in ons gebied. De RVO heeft de afdeling akkerbouw/glastuinbouw erop gezet. Ze moeten hun aantallen nog even halen. Wij merken dat er controleurs lopen die het amper snappen en erg wettisch zijn.

 

Mocht u hulp nodig hebben, geef me maar een seintje. Anders wens ik u nog veel zonneschijn toe.

 

Bertel Kon

Kon Agrarisch Advies

06-38420265

 

 

 

 

Hoi,

 

Wat zijn nu de regels qua vanggewassen, gewasrotatie en grasland scheuren?

 

Kleigrond, voor 26 sept geoogst > vanggewas waarschijnlijk 

Daar hebben we deze regel voor: 'Op kleigronden is tussen 1 augustus en 30 november minimaal 80% van het bouwland op uw bedrijf minimaal 8 weken bedekt met een bodembedekker. De bedekking kan bestaan uit een gewas, vanggewas, stoppels, mulchen, plantenresten of groenbemester.' 

Gerekend vanaf 1 augustus betekent dat dus dat als er t/m 26 september een gewas (mais) staat, dan is een groenbemester niet verplicht. Oogst u voor 26 september, dan moet u waarschijnlijk een vanggewas zaaien of de stoppels laten staan. Dan wordt het namelijk rekenen voor de 80% eis, waarbij tijdelijk grasland telt als bouwland. 

 

Zandgrond, altijd vanggewas

Op zandgrond en met nutrienten verontreinigde gebieden is het verplicht om een vanggewas te telen na de mais. Dat moet uiterlijk 1 oktober gezaaid zijn en blijven staan tot 1 februari. Voor andere teelten moet er ook een vanggewas komen te staan, of een winterteelt, of een korting op de stikstofgebruiksnorm als 1 oktober niet lukt. Doorgeven via de gecombineerde opgave kan tot 1 oktober. De exacte regels kunt u desgewenst zien op: https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/vanggewas-op-zand-en-lossgrond

Vanggewas op zand- en lössgrond

Teelt u gewassen op bouwland op zand- of lössgrond? Dan teelt u op het hele perceel een vanggewas. Dit doet u meestal na de hoofdteelt. Het vanggewas neemt de stikstof op die na de oogst in de bodem is achtergebleven. Zo voorkomen we dat deze stoffen in het water terechtkomen. Teelt u gewassen op bouwland op zand- of lössgrond? Dan teelt u op het hele perceel een vanggewas. Dit doet u meestal na de hoofdteelt. Het vanggewas neemt de stikstof op die na de oogst in de bodem is achtergebleven. Zo voorkomen we dat deze stoffen in het water terechtkomen.

www.rvo.nl

Eerlijk gezegd, als de mais niet rijp is. Ga dan voor een korting op de gebruiksnorm, dan strooien we maar wat minder kunstmest volgend jaar. 

 

Doorgeven vanggewas     

Het inzaaien van een vanggewas kunt u doorgeven in de gecombineerde opgave. De datum van inzaaien op kleigrond kan straks met het aanvragen van de uitbetaling van de eco-regelingen vanaf 15 oktober. Beetje rare werkwijze, maar volgend jaar wordt dit weer gecorrigeerd. 

 

Eco-regeling

Bedenk ook dat inzaaien van een vanggewas de eco-regeling groenbedekking geeft voor volgend jaar. Dat is ook positief. 

 

Gewasrotatie

Een vanggewas telen telt ook als gewasrotatie. U kunt dus elk jaar op hetzelfde perceel mais blijven telen, zolang je er een vanggewas tussendoor teelt. En dat is volgend jaar toch verplicht, ook voor kleigrond. 

Op zandgrond echter, moet er nog een keer een winterteelt geteeld worden. Nu is engels raaigras, bladrammenas, italiaans raaigras en andere soorten ook een rustgewas. Dus als je die als vanggewas inzaait, dan voldoe je er ook aan. 

 

Grasland scheuren

Dat mag niet meer na 15 september. Let ook even op, als u grasland gescheurd heeft, dan telt de eco-regeling langjarig grasland voor dit jaar niet meer.

 

Eco-regelingen

Als u niet meer kunt voldoen aan bepaalde eco-regelingen. Dan wil de RVO dat u dit per direct doorgeeft in de gecombineerde opgave. En op 15 oktober kunnen we dit definitief maken bij de aanvraag van de uitbetaling van de eco-regelingen. Als je de eco-regeling niet gelijk schrapt wanneer je er niet meer aan kunt voldoen, dan krijgt u alleen een waarschuwing bij een controle. De RVO denkt dat ik graag veel werk doe, maar daar ben ik niet mee eens. De datum van 15 oktober staat onderstreept. Stelletje ambtenaren. 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Bertel Kon 

bertel@konagrarischadvies.nl

06-38420265

 

 

Goedendag,

 

Wat een gedoe van het jaar. De invoering van alle nieuwe regels. Nu komt het er op aan, want de gecombineerde opgave moet ingediend worden en alle percelen moeten bijgetekend worden.

 

Let op, de uitkomst van de eco-regelingen en berekening in de gecombineerde opgave kloppen NIET. Dus handmatig narekenen. Grappige is dat de RVO dat al meldt het ‘soms’ niet klopt. Geloof me maar, het klopt ‘bijna nooit’.

Reken dus zelf handmatig de eco-regelingen na. Let ook op de punten, vooral die van biodiversiteit.

 

Stap 1: percelen bijtekenen

Eerst netjes alle percelen bijtekenen in de applicatie percelen. Dat betekent dat de slootkanten (talud) geen landbouwgrond meer zijn. Die moeten er af geknipt worden. De RVO geeft dit aan door het rood te kleuren. Nog wel even controleren natuurlijk.

Als je alle percelen gedaan heb, dan moeten de sloten ingetekend worden. Want dat is subsidiabele oppervlakte. Dat kan via de knop toevoegen en dan overnemen landschapselementen. Hierbij de link voor het stappenplan: https://www.rvo.nl/onderwerpen/percelen-registreren/stappenplan-landschapselementen-registreren

Voor diegene die dit niet willen geloven over de slootkant, ik heb in een standaard e-mail met de preciese wettekst en uitleg. De bufferstroken beginnen op de insteek, dat is de reden. Deze wettekst is half februari gepubliceerd in de staatscourant.

 

Stap 2: Controleren bufferstroken en waterlopen

In de applicatie kunt u de kaartlaag waterlopen en bufferstroken aanzetten. Zoom dan ver in zodat u kunt zien hoe groot de bufferstrook is die u aan moet houden volgens de RVO. Let op de paarse lijnen en meet het na per perceel of het een halve of hele meter is. Kijk ook alle sloten na of de waterloop typering klopt. Zo zijn er bij mij thuis 2 sloten ingetekend, die volledig mijn eigendom zijn en waar ik letterlijk overheen spring, ingetekend als zijnde Kaderrichtlijnwater sloten en de RVO zegt dat ik een bufferstrook van 3 meter heb. Mooi niet dus. Ik heb het nagevraagd bij het Waterschap.

Schrijf dat op voor stap 4.

 

Hierbij de link voor nakijken van KRW sloten: https://www.waterkwaliteitsportaal.nl/krw-factsheets

 

Stap 3: Eerste gedeelte gecombineerde opgave.

De eerste vragen rondom wie er op het bedrijf helpt en verbrede landbouw etcetera, die netjes invullen. Let op dat als vrouwlief belastingtechnisch meewerkvergoeding krijgt, dat ze hier ook in vermeld is voor minimaal 24 uur in de week. De getallen rondom de dieraantallen en melkproductie worden door de nVWA nagekeken bij een derogatiecontrole. Hou deze dus gelijk aan het bemestingsplan. Andere getallen zijn van nut voor de stikstofexcretie en kunnen in de toekomst belangrijk zijn omdat er op terug gegrepen kan worden.

 

Stap 4: Percelen in de gecombineerde opgave

Nu begint het moeilijk te worden. Per perceel moet u het volgende doen:

 

- Oppervlakte bufferstrook aftrekken van de oppervlakte mest. Dat getal staat er net 2 regeltjes boven. Dus oppervlakte perceel is 2,2037 hectare. Oppervlakte bufferstrook is 0,0354. Dan moet u invullen (2.2037 min 0.0354 =) 2.1683 hectare. Als de bufferstrook niet goed staat, dan een vinkje zetten dat u het er niet mee eens bent. En de oppervlakte hierop aanpassen. Zie stap 2.

 

- Eco-regeling aanzetten. Kies een eco-regeling die erbij past. Let op dat je geen perceel mist.

 

- Eventueel vinkje natuurgrond aanzetten.

 

- fosfaatdifferentatie, netjes de P-AL getallen invullen

 

Stap 5: Handmatig eco-regeling narekenen.

De voorgestelde berekening van de eco-regelingen door de RVO klopt NIET. Reken het dus handmatig na met de formule: ‘(aantal hectares x eco-regeling A plus aantal hectare x eco-regeling B (etc)) delen door subsidiabele oppervlakte.

Let op dat de subsidiabele oppervlakte inclusief de sloten is.

Ook de punten telling van de punten op de eco-regeling biodiversiteit narekenen. Iemand die geen verlengde weidegang doet en mais teelt, die haalt uberhaupt deze punten vaak niet. Je heb in ons gebied 0,75 punt biodiversiteit per hectare nodig.

Sommige eco-regelingen kan je niet stapelen, zoals kruidenrijk grasland en langjarig grasland.

 

Dan bepalen of en in welke categorie je valt en of het handig is om nog wat meer te doen of dat het zo voldoende is. Kom je uit op 98 euro per hectare, dan zit je in klasse brons met 60 euro per hectare vergoeding. Met een klein beetje meer kan je bijvoorbeeld naar 102 komen waardoor je in zilver zit met een vergoeding van 100 euro per hectare.

 

Stap 6: Controleer oppervlakte mest

De oppervlakte voor de mest wordt weergegeven. Controleer deze of die niet te laag is. Dit is het landoppervlakte min de bufferstroken van stap 4. Een typfoutje is dan best duur.

De bufferstroken zouden rondom 3% van het areaal moeten zijn.

 

Stap 7: De rest van de gecombineerde opgave

Vul het netjes in, maar eigenlijk is dit niet het moeilijkst.

 

Stap 8: controleren

U krijgt de pdf bestanden, controleer alles nog een keer. Reken de eco-regeling uit. Bekijk of je al het blijvend grasland ook langjarig grasland heb staan. En kijk bij de percelen of alle eco-regelingen aangevinkt staan. Je mist heel snel een perceel.

 

Stap 9: Uitrusten en op hoop van zegen.

Het is heel veel werk geweest, rust nu maar uit en we gaan over tot koeien melken.

 

Tips:

- Werk vroeg in de ochtend of in de avond, dan werkt de website tenminste

- Reken handmatig de eco-regelingen na. Meer info: https://www.rvo.nl/onderwerpen/eco-regeling/eco-activiteiten

- Let op, kruidenrijk grasland in het ANLB zorgt ervoor dat u geen geld krijgt voor de eco-regeling kruidenrijk grasland. Dus die niet meetellen in de berekening.

- Blijvend grasland is niet hetzelfde als langjarig grasland, maar de RVO is niet alwetend :P.

- Sommige eco-regelingen kan je stapelen, anderen niet.

- Echt waar, er zijn zo veel regeltjes, haken en ogen. Het is een studie om het te snappen. Ik ben tot nu toe nog geen boer tegen gekomen die alles snapte. En er wordt onderweg een hoop onzin verteld. Lees het dus na op de RVO website.

- Als je vorig jaar nog jonge landbouwers toeslag kreeg en de 5 jaar zijn nog niet voorbij, dan kunt u dit jaar nog het standaard bedrag ontvangen.

 

Gevaarlijk: datum geldigheid grondmonsters

En nog een hele gevaarlijke. Grondmonsters mogen op 7 april 2023 niet ouder dan 4 jaar zijn. Anders was die datum op 1 februari. Ik merk dat de grondmonsters tussen 1 februari 2019 en 15 mei 2019 niet opnieuw gestoken zijn door de monsternemers omdat ze dachten dat dat niet hoefde. Maar nu blijkt dat wel zo te zijn. En CRV mineraal zegt dat het perceel gewoon gekoppeld is aan een geldig derogatiemonster. Dat is dus niet zo. Dit kan je de derogatie kosten bij een controle. Goed nakijken dus.

 

Bij vragen of hulp kunt u mij bereiken via onderstaande contactgegevens. Voor het bijtekenen van de percelen heb ik ondertussen voldoende capaciteit aan mensen. Voor veel boeren kijken we ook de gecombineerde opgave na als ze hem zelf ingevuld hebben, goedkoop en het geeft wat extra zekerheid. Succes ermee.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Bertel Kon

06-38420265

bertel@konagrarischadvies.nl

Kon Agrarisch Advies

 

Ps. Voor meer informatie over de eco-regelingen, zie mijn vorige e-mailing. Die staat nog op mijn website.

 

 

Goedendag,

 

Het houdt de gemoederen aardig bezig, alle mestregels. Wat is er nu veranderd?

Vooral de bufferstroken zijn nogal lastig om te begrijpen. In het veen-weide gebied zijn we zomaar 10% van ons land kwijt. Op bouwland mag pas vanaf 15 maart mest gereden worden, uitzonderingen hierop zijn de vroege teelten. Mesttransporten moeten gemeld worden via e-cert. Ook moeten alle percelen bijgetekend worden en de sloten ingetekend worden ter voorbereiding op de gecombineerde opgave.

 

Slootkant is water, pas daarna bufferstrook

Helaas heeft de overheid besloten om de slootkant niet meer te zien als zijnde landbouwgrond, maar dit hoort nu bij het landschapselement ‘sloot’. Het is daarmee nog wel subsidiabele grond. Maar geeft geen mestplaatsingsruimte meer. Ook niet meer in het veen-weide gebied.

De bufferstrook begint dus vanaf de insteek van de sloot. De insteek is de grens tussen het horizontale vlak van het maaiveld en waar de slootkant schuin naar beneden gaat. Dan begint de bufferstrook pas. Hoe dit berekend wordt is afhankelijk van aan welke sloot het landbouwperceel ligt. Hierbij de link: https://www.rvo.nl/onderwerpen/bufferstroken

Ten eerste ga je bekijken aan welke sloot het perceel ligt. Bij kader richtlijn water sloten blijf je 1 of 3 meter uit de slootkant vandaan. Bij standaard sloten is dat 3, 1 of 0,5 meter. Dit wordt gemaximaliseerd op 4% van het topografische perceel.

Onze ervaring is dat de intekening van de bufferstroken in ‘mijn percelen’ en dan kaartlaag bufferstroken in ons gebied best wel aardig klopt. De fouten zitten voornamelijk in de droge sloten.

 

Maar in het veen-weide gebied zijn we zomaar 10% van onze mestplaatsingsruimte kwijt hierdoor. Let daarmee op met de hoeveelheid mest afvoer/aanvoer.

In de krimpenerwaard zijn veel kaderrichtlijn water sloten. Daarbuiten is het meestal gewoon standaard water. Als je dan een langwerpig perceel heb van 50 meter breed, dan blijf je een halve meter uit de slootkant, bij bredere percelen blijf je 1 meter uit de kant.

Dus niet uit het water, maar uit de insteek.

 

Intekening ‘mijn percelen’

Alle percelen in ‘mijn percelen’ moeten opnieuw ingetekend worden op de BGT-grens. Dat is dus de nieuwe grens die op de insteek van de sloot ligt. Dus niet meer op de waterlijn. Hiermee verliezen we veel grond.

Als je dan alle percelen bijgetekend heb door de rode vlakken af te knippen. Dan kan je daarna de landschapselementen ‘sloten’ in gaan tekenen.

Let op dat je alle oude landschapselementen verwijder uit ‘mijn percelen’. Daarna teken je ze opnieuw in. Knotwilgen hoef je niet opnieuw in te tekenen, die gaan via de gecombineerde opgave.

 

Let op, dit kost echt veel tijd. Ik heb al meerdere jongelui erbij gehaald om te helpen. Hierbij meer uitleg: https://www.rvo.nl/onderwerpen/percelen-registreren/stappenplan-landschapselementen-registreren

 

Bouwland 15 maart bemesten, uitzondering vroege teelten

Op bouwland mag pas vanaf 15 maart drijfmest gereden worden, uitzondering hierop zijn de teelt van vroege teelten. In de bijlage de lijst.

 

E-cert

Alle mesttransporten moeten, officieel vanaf 1 maart, gemeld worden via het E-cert systeem. Dat betekent van te voren een vooraankondiging doen, dan een laadmelding, losmelding en dan moeten zowel de leverancier als de afnemer een bevestiging doen op www.e-cert.nl

 

Ik hoop dat het zo iets duidelijker voor u wordt. Als u uw eigen situatie wilt weten, log dan in op mijn.rvo.nl en dan naar ‘mijn percelen’. Let op, het vergt een halve studie.

 

Groeten,

 

Bertel Kon

06-38420265

 

 

 

 

 

 

 
 
zie de 3 items op de hoofdpagina voor het nieuwste nieuw

Vragen of persoonlijk advies nodig?